Uncategorized

Нов план за раст од 6 милијарди евра за приближување на Западен Балкан до пристапување во ЕУ

Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија ќе имаат корист од новиот план за раст од 6 милијарди евра за Западен Балкан. Планот ќе му донесе на регионот некои од придобивките од членството во ЕУ пред пристапувањето, ќе го поттикне економскиот раст и ќе ја забрза многу потребната социо-економска конвергенција. Планот …

Нов план за раст од 6 милијарди евра за приближување на Западен Балкан до пристапување во ЕУ Read More »

NORTH MACEDONIA REPORT 2022

European Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations (DG NEAR) Датум на објавување: 12 октомври 2022 година   Автор: Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations   Земја: Северна Македонија PDF: North Macedonia Report 2022

Хоризонт Европа во својот втор столб

Хоризонт Европа во својот втор столб (Глобални предизвици и европската индустриска конкурентност) има група на 25 повици во најава за грант во третиот кластер „Граѓанската безбедност за општеството“. Рок: 20/11/2024 Повеќе информаци во линкот: https://shorturl.at/qIUY7

КРЕАТИВНА ЕВРОПА

🎯CREA -Creative Europe имаат отворен повик за зачувување, развој и промовирање на европската културна и лингвистичка разновидност и наследство и за зголемување на конкурентноста и економскиот потенцијал на културните и креативните сектори, особено аудиовизуелниот сектор. 👥 Сектори: државјанство и човекови права соработка и развој Култура, медиуми и комуникација Образование и обука Животна средина и климатска …

КРЕАТИВНА ЕВРОПА Read More »

Искористете до 𝟏𝟓.𝟎𝟎𝟎 𝐄𝐮𝐫𝐨 во грантови од годишната шема за грантови на WBF.

Остануваат само 𝟐 недели за аплицирање и користување до 𝟏𝟓.𝟎𝟎𝟎 𝐄𝐮𝐫𝐨 грантови од годишната шема за грантови на WBF. Шестиот повик за предлози поддржува непрофитни граѓански организации, здруженија, фондации и други субјекти основани во регионот на Западен Балкан. Посетете го порталот за апликации WBF за да дознаете повеќе или да ја започнете вашата апликација, или …

Искористете до 𝟏𝟓.𝟎𝟎𝟎 𝐄𝐮𝐫𝐨 во грантови од годишната шема за грантови на WBF. Read More »

СЛУЖБА ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИСТРАЖУВАЊА

Нашиот тим е посветен да ве поддржи во пловидбата кон светот на грантови од ЕУ и би сакале да споделиме со вас прирачник што неодамна го откривме. „Водичот за финансирање од ЕУ – издание за 2023 година“ објавен од Службата за истражување на Европскиот парламент (EPRS) дава многу корисен преглед на можностите за финансирање од …

СЛУЖБА ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИСТРАЖУВАЊА Read More »

Interreg Europe се проширува во седум земји кандидати за членство во ЕУ.

Од 2024 година, корисниците од Албанија, Босна и Херцеговина, Молдавија, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Украина ќе можат да имаат корист од можностите за соработка што ги нуди програмата. Интерег Европа e програма за меѓу-регионална соработка ко-финансирана од Европската унија .. Вкупниот буџет на програмата од 379 мил.евра е наменет за поддршка на широк …

Interreg Europe се проширува во седум земји кандидати за членство во ЕУ. Read More »

700 АКСЕЛЕРАТОРСКА ПРОГРАМА – ПОВИК ЗА СТАРТАПИ 2024

Можност да се ДОБИЈАТ 100 дена од: обуки + менторство + инвестиции За технолошки ориентирани стартапи, оваа програма ќе ви понуди прилагодено финансирање, обука, менторство и пристап до мрежи за раст на стартапот. 100-дневната програма за раст е дизајнирана да ги води, тренира и расте амбициозните технолошки претприемачи во рана фаза и ефективно да ги …

700 АКСЕЛЕРАТОРСКА ПРОГРАМА – ПОВИК ЗА СТАРТАПИ 2024 Read More »