Нов план за раст од 6 милијарди евра за приближување на Западен Балкан до пристапување во ЕУ

Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија ќе имаат корист од новиот план за раст од 6 милијарди евра за Западен Балкан. Планот ќе му донесе на регионот некои од придобивките од членството во ЕУ пред пристапувањето, ќе го поттикне економскиот раст и ќе ја забрза многу потребната социо-економска конвергенција. Планот за раст треба значително да го забрза процесот на проширување и економскиот раст на регионот.

Новиот план за раст се заснова на четири столба:

1. Зајакнување на економската интеграција на регионот на единствениот пазар на ЕУ
2. Зајакнување на економската интеграција во рамките на Западен Балкан преку Заедничкиот регионален пазар
3. Забрзување на суштинските реформи
4. Зголемување на финансиската помош за поддршка на реформите

Партнерите од Западен Балкан ќе треба да ги реализираат клучните реформи за да ги добијат доделените средства. Тие ќе бидат поканети да подготват реформска агенда врз основа на постоечките препораки од извештаите за проширувањето, како и од програмите за економски реформи. Овие агенди ќе бидат оценети и усвоени од Комисијата.

Проширувањето останува клучна политика на Европската унија. Полноправното членство во ЕУ за Западен Балкан е во сопствен политички, безбедносен и економски интерес на Унијата и ќе одговори на аспирациите на луѓето во регионот.

За повеќе информации кликнете на овој линк до PDF: Нов план за раст за Западен Балкан

Leave a Comment

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *